onsdag 6 februari 2008

Nybakt, dagisvitaminer och soppa

Det luktar så gott! Det är nästan så det blir jobbigt. Mannen har bakat bröd igen och doften fyller hela huset. Han har haft ett ganska långt uppehåll, men för några dagar sedan drog han igång igen och nu börjar näsan så smått vänja sig vid doften av nybakt. Jag blir så hungrig bara. En tallrik gröt slank ner till frukost men sen vill ju smaklökarna gärna ha en macka från en ur ugnen nyuttagen brödkaka... med smör på ...som nästan smälter. Men det får vänta tills brödet svalnat lite. Jag måste ju kunna skära av brödet.

När vi kom hem från dagis igår var det så ljust. När vi klev ur bilen här hemma ville Hedda vara ute en stund innan vi skulle gå in och börja laga mat. Bara det är ju ett vårtecken värt att notera. Viljan att vara ute på eftermiddagen! Vi gungade, gjorde en minisnögubbsfamilj av lite hopskrapad snö från en vitochgrönfläckig gräsmatta och så behövde jag köra in ved. Hedda lastade skottkärran medan jag klöv lite ved. Sen började hon städa. Hon satt mitt i sågspånen och krafsade med en liten trädbit som fick tjänstgöra i avsaknad av sopborste. Efter en stund hörde jag att leken fått nya förtecken. En stubbe tvålades in med sågspån och sköljdes sedan ren med samma substans...

Väl inne blev det middagslagning. Vi gjorde en potatis- och basilikasoppa med ost. Det blev så gott, och extra roligt var det att inte-så-stor-i-maten-fröken åt som en häst. Två stora portioner och tre dubbla smörgåsrån med ost satte hon i sig! Tror nog att jag delar med mig av receptet lite längre ner. Enkelt och gott är inget att hålla för sig själv!

Pappa kom hem ganska sent och medan familjens damer skrapade sopptallrikarna och han tog av sig ytterkläderna bubblade lilla fröken med höghastighetsprogrammet påkopplat om allt hon varit med om under dagen. Det var nämligen så att fem- och sexåringarna skulle få åka in till stan och gå på museum och eftersom ganska många barn var borta kunde ett par av de yngre barnen också få åka med. Hedda och en kille till av de blivande fyraåringarna fick följa med eftersom de ansågs kunna få utbyte av besöket. Och det hade hon verkligen! De hade tagit bussen in till stan och varit på muséet på Karolinska läroverket och tittat på uppstoppade djur. Vilket äventyr! Efteråt hade de varit på babbiteket.
- Köpte ni medicin eller lånade ni böcker? frågade jag.
- Medicin, svarade Hedda.
- Ok, då var det apoteket ni var på.
Då fnissade hon lite och sa med knas i rösten:
- Och jag sa babbiteket... Fniss.

Till lunch hade de fått hamburgare och pommes frites på en resterang som hette McDonalds. Och ett spel! Hur kul som helst hade de haft! Hur som helst skulle detta berättas för pappa när han stod där i hallen. På muséet hade de sett en leopard och ett lejon och en varg och en björn och ett elefanthuvud. Alla djur var döda och uppstoppade och man fick inte klappa dem för de stod bakom en glasruta. En tant var där och berättade för dem om djuren. Pratet bara bubblade ur den lilla munnen (Heddas alltså, inte tantens...) och så sa hon:
- Man måste ha biljetter, annars kommer man inte ihåg... (Här stannade hon upp och tvekade en aning innan hon tillade) ...vad man heter...
- Sen tittade vi på det höga höga slottet! fortsatte hon med sensationslysten röst och mimik.
- Såg ni några prinsar och prinsessor då? undrade pappa.
Hon skakade lite på huvudet, antog viktighetsminen och sa mycket lillgammalt och medvetet:
- Tyvärr. Det har flyttat in någon annan där...

På hemvägen hade hon stått för underhållningen i bussen sjungade "Hjulen på bussen". När de sedan skulle gå hela långa vägen tillbaka till dagis fick de ta en liten paus halvvägs för att fylla på med dagisitaniner. För den som undrar kan jag berätta att det är särskilda vitaminer bestående av choklad för att orka en bit till.

Här kommer soppreceptet, hämtat ur senaste Allt om Mat (Den är tydligen fettsnål också. Enligt nån magerhetsruta innehåller varje portion endast 380 kcal. 15 g fett, 15 g protein och 46 g kolhydrater är också information som jag aldrig läser... Enkelt och gott funkar bra för mig!):

Potatissoppa med basilika
Till 4 personer behövs:

5-6 mjöliga potatisar (ca 400 g)
2 + 1 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (nästa gång tar jag bara en!)
1 dl mjölk
1 kruka basilika (jag tog hälften timjan)
2 dl riven lagrad ost (här ska det vara en 17%-ig historia om siffrorna ovan ska stämma...)

Tillbehör.
2 avokador
8 skivor rostad fiberfranska

Skala och skiva potatis och två vitlöksklyftor. Koka upp vatten och buljong. I med potatis och vitlök. Koka 10 min. Mixa mjölk, basilika och en vitlöksklyfta. Häll det mixade i soppan och mixa lite till! Rör i osten och låt den smälta. Servera med tunt skivad avocado på brödet. Mums!

Nu ska jag ta en mjuk råglimpemacka med smör och ost. En kopp te till det blir gott!

3 kommentarer:

Ljuva ro sa...

Jag bockar och bugar för enkla och goda recept! Vilket äventyr Hedda varit med om, hälsa henne med en kram från Noahs mamma!

Malinmittilivet sa...

Tack, det ska jag göra!

Sebbes Fruga sa...

Idag sa Signe vid frukost "Jag vill ha pärbröd". Först fattade jag inget. Men sen kom jag på att när papporna hade julmustprovning hade Pär haft med sig bröd, och Sebbe fick med sig en bit hem, som mycket väl gick hem i en barnmun. Så han får gott betyg i brödbak från vår familj.