lördag 9 februari 2008

Något för vitlöksälskaren

Får man fresta med ett middagstips? Detta blev dagens idag här på Norrgården. Rätten tillagades på lax, och istället för couscous (blandat med limetjafset) blev det tagliatelle med lime-, basilika- och pinjeströssel. Rätten fick högt betyg av två tredjedelar av de församlade. Den magoroliga nöjde sig med pasta.

Vitlöksbakad fisk på tomatbädd


Foto: Ingvar Eriksson

  • 2 pers

Ingredienser

3–4 tomater
1 krm rapsolja
2 fiskfiléer (à 150 g)
saft av 1/2 lime
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
4 vitlöksklyftor, skivade
1 msk timjanblad
1 tsk olivolja

Tillbehör:
1 dl couscous
finstrimlat skal av 1/2
välborstad lime
8–10 basilikablad
1 msk rostade pinjenötter

Garnering:
salladsblad, limeklyftor

Servera fisken med couscous smaksatt med basilika och rostade pinjenötter.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Skiva tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat penslat med lite rapsolja. Krydda med hälften av saltet och pepparn. Sätt fatet mitt i ugnen och låt stå ca 20 min.
2. Öka ugnstemperaturen till 200°. Lägg fiskfiléerna på tomatbädden. Pressa över lime, salta och peppra. Strö över vitlök och timjanblad. Ringla över olivolja. Stek mitt i ugnen tills fisken är klar, 10–15 min.
3. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Blanda med limeskal, basilika och pinjenötter.
4. Servera fisken med couscous. Garnera med salladsblad och limeklyftor.

Recept och bild kommer från Allt om Mat.

Inga kommentarer: