lördag 3 maj 2008

Vad är det för en dag?

Har precis kommit ur duschen efter en härlig löparrunda i ljuvlig vårkväll. Efter att jag nattat Hedda hade jag egentligen en kompost att gräva ut, men fick sådan lust att snöra på mig skorna och springa en sväng. Och vilken upplevelse. Stilla kväll. Så tyst och ändå så många ljud. Trampet av sulor mot asfalt. Tofsvipor och andra bevingade varelser i en fantastisk kvällskonsert. Ljuset. Dofterna. Ån som brusade fram. Någon som tvättade bilen i skymningen som om det vore något hemligt, något man måste smyga med. Gröna hagar och skira björkar. Bokar med nyutslagna löv. Och på tillbakavägen... Ett sådant luftigt mörker - så olikt vinterns täta. På sista biten grusväg utsträckta steg. Långa. Snabba. Aldrig har det varit så underbart att springa.

Detta efter en härlig dag. Mannen uppvaktades på morgonen med sång av fru och dotter. Hedda valde födelsedagssång - den de sjunger i Lotta på Bråkmakargatan. Men det var svårt att ändra namn - Hedda sjöng: Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag, för det är Lottas födelsedag. Hurra, Hurra, Hurra! Han fick räkmacka, te och presenter. Och kramar och pussar. Mysmorgon.

Och så en förmiddag utomhus. Lite nytt påtande i krukor på verandan. Hedda gungade. Mannen beskar träd. Jag plockade nässlor och gjorde nässelsoppa. Hedda sa att hon inte skulle äta. Hon tyckte inte om.
- Men har du smakat nångång?
- Nej.
- Då kan du ju inte veta om det är gott eller inte.
En stunds funderande.
- Jag har ätit det en gång...

Men när hon sedan fått känna på de förvällda nässlorna och erfarit att de i detta tillstånd inte brändes, gick hon med på att smaka. Och när dessutom kompisen H åt och tyckte det var gott, då var det riktigt god soppa. Fastän det var nässlor i.

Trevliga vänner på kaffe och tårta. Fler trevliga vänner på kvällsmat och tårta. Skön dag. Nu är det läggdags.

Inga kommentarer: